Veerkracht met sterke benen

Eén van de eigenschappen die er voor zorgt dat we sterk in onze schoenen staan is veerkracht. Als we veerkrachtig zijn dan zien we een probleem écht als een uitdaging. Met veerkracht leren we meer en piekeren we juist veel minder.

Leerprocessen vinden plaats in onze hersenen. Onze hersenen en het bijhorende zenuwstelsel moeten dan wel gezond zijn. En onze hersencellen moeten in staat zijn veel vertakkingen te maken, de zgn. dendrieten.

Hoe zorgen we voor meer dendrieten en gezonde zenuwcellen? En dus voor veerkracht? Je zou er nooit aan denken. Maar steeds meer onderzoek laat zien dat goed getrainde spieren goed zijn voor álles. Krachttraining zoals fit20 is cruciaal voor de gezondheid. Oók voor de gezondheid van onze hersenen.

Het zorgt er voor dat spieren gezondheidsbevorderende stoffen uitscheiden: de myokines. Myokines zijn boodschappermoleculen die met alle weefsels in ons lichaam communiceren. Oók met onze hersenen, waardoor onder meer het aantal dendrieten toenemen.

De myokines die met onze hersenen communiceren zorgen daarnaast voor gezonde en nieuwe hersencellen, voor nieuwe kleine bloedvaten, voor een goed geheugen, voor goede slaap én voor een goed humeur.

Bij veerkracht denkt niemand aan sterke benen. Sterke benen hebben is handig om te schaatsen, te hardlopen of skieën. Maar let op! Sterke benen zijn cruciaal voor het goed werken van onze hersenen en daarom essentieel voor veerkracht en levensgeluk. Sterke spieren moeten bovenaan de agenda.